RVS/INOX

Algemeen

RVS of ook wel INOX is de aanduidingen voor Roest Vast Staal. RVS is een staallegering met een hoog percentage chroom en nikkel, hierdoor is het beter bestand tegen roest. Het hoge percentage chroom geeft RVS/INOX zijn specifieke grijs, licht glimmende kleur bij een geslepen oppervlakte en de mogelijkheid het oppervlakte grof mat te stralen of op te poetsen naar hoogglans gepolijst. Er zijn verschillende kwaliteiten RVS/INOX verkrijgbaar. Hoe hoger het percentage legeringensmaterialen zoals chroom, des te beter bestand het materiaal is tegen roest, invloeden van zeelucht (zout) en agressieve zuren zoals chloor. AMTO gebruikt voor vrijwel al zijn producten de beste legering RVS 316/ AISI 316

Toepassing

RVS is uitermate geschikt om buiten te gebruiken. Bij buiten gebruik zal het materiaal na verloop van tijd iets doffer worden maar nooit vergaan zolang het niet in aanraking komt met staal, roest water of staal deeltjes uit de atmosfeer. RVS heeft een unieke eigenschap. Door de toevoeging van Chroom en Nikkel ontstaat er een onzichtbare roestwerende oxide laag op het oppervlak. Deze laag sluit het materiaal af en maakt het bestand weersinvloeden. Alleen aanraking met blank staal of roest kan deze oxide laag verstoren. Let dus op dat het RVS niet in contact komt met stalen delen en gebruik dus alleen RVS schroeven om de RVS delen te monteren.

Vliegroest

In de lucht kunnen staaldeeltjes rond vliegen, vaak is hier spraken van in de omgeving van bijvoorbeeld een spoorlijn of metaalbedrijf. Deze deeltjes kunnen op het RVS komen en voor vliegroest zorgen. Dit zijn kleine lichtbruine vlekjes. Meestal verdwijnen deze vlekjes simpelweg door het RVS schoon te maken, maar kunnen na langere tijd de beschermlaag beschadigen en ook het rvs aan het roesten brengen. Wanneer de vlekjes niet meer weg te krijgen zijn d.m.v. schoonmaken hebben wij milieu vriendelijk middel om de vlekken weg te nemen en het beschermlaagje te herstellen.

Onderhoud buiten

Het oppervlakte van RVS/INOX is relatief ruw. Afhankelijk van de finish kan het oppervlakte licht vervuilen. Om het oppervlakte niet te beschadigen mag er geen schuurmiddel bevattend schoonmaakmiddel of schuurspons gebruikt worden!
Bij het schoonmaken van RVS buiten gaat u als volgt te werk:

  • Spoel het te reinigen oppervlakte af met schoon leiding water zodat grof vuil en zand wegspoelen.
  • Breng een sopje met handwarm water aan.
  • Maak met een zachte borstel een licht schuim op het oppervlakte totdat het vuil goed los komt.
  • Spoel het oppervlakte af met veel schoon leiding water.
  • Droog het oppervlakte af met een ongebruikte microvezel doek.

Let Op! Geslepen of geborstelde oppervlaktes altijd borstelen, afdrogen en boenen in de slijp richting. Achtergebleven zand en andere vervuiling kunnen krassen geven op het oppervlakte.

Onderhoud binnen

Het onderhouden van RVS binnen is net anders als buiten. Vaak zijn vette vingerafdrukken een probleem. Het wegnemen van deze afdrukken is lastig. Er zijn verschillende poest en onderhoudsmiddeltjes voor RVS in de handel. Vaak zijn deze op basis van olie of wax. Een voordeel van deze middelen is dat de vingerafdrukken verdwijnen omdat het gehele vak vet word gemaakt. Een nadeel hiervan is dat het vlak vet word en er makkelijk stof op blijft plakken. Wij raden aan alleen af te stoffen of schoon te maken met een sopje en af te drogen met een microvezel doek en de delen niet aan te raken met de blote handen.