Cortenstaal

Algemeen

Cortenstaal, is een bekende merknaam voor weerbestendig of weervast staal. Door staal te legeren met koper en silicium ontstaat er een oxidelaag (roestlaag) die het oppervlak afsluit tegen zuurstof. Het sluit de onderliggende staallaag af en voorkomt doorroesten. Door deze unieke eigenschap zal de kleur van het oppervlakte wel verlopen van fel oranje in de eerste weken tot donker bruin na verloop van enkele jaren.
Cortenstaal is een gewalst product, in de eerste maanden van het roestproces zal de walshuid loslaten en een tijdelijk bladderend effect geven.

Toepassing

Cortenstaal is alleen leverbaar als plaatmateriaal. Cortenstaal heeft de zelfde sterkte eigenschappen als normaal staal en kan naadloos worden afgewerkt. Cortenstaal kan gelast, gebogen en gesneden worden in vrijwel elke vorm. Het is bij het ontwerp en bij plaatsing wel van belang dat er geen waterresten achterblijven. Deze plekken zullen namelijk niet stoppen met roesten en na verloop van tijd kunnen er gaten ontstaan.
Om te voorkomen dat urnen uitgevoerd in Cortenstaal veranderen van kleur naar bijna zwart geven wij uitsluitend garantie als de urn in een droge ruimte geplaatst word.

Onderhoud.

Het oppervlak van Cortenstaal is erg ruw en grof. Om te voorkomen dat er groene aanslag ontstaat moet het oppervlakte regelmatig met schoon water en een grove borstel geboend worden.
Eventuele beschadigingen vervagen na verloop van tijd, maar zullen altijd zichtbaar blijven.

Let op! de oxide huid van Cortenstaal kan roestwater afgeven wat sporen nalaat op de ondergrond en in poreuze oppervlaktes doordringen.